2021-01-12 www.wystrojwnetrz.biz
Kawalerka w starej krakowskiej kamienicy wymagała świeżego spojrzenia i odpowiedniego podziału niewielkiego...
Kawalerka w starej krakowskiej kamienicy wymagała świeżego spojrzenia i odpowiedniego podziału niewielkiego metrażu. Wyzwanie podjął architekt Karol Ciepliński z biura architektonicznego BLACKHAUS. Tak powstało nowoczesne wnętrze, w którym króluje przytulny minimalizm. Projekt został nagrodzony w konkursie Vasco Integracja z okazji jego 10-lecia.

Projekt: Karol Ciepliński, BLACKHAUS Fot. Bartłomiej SenkowskiProjekt: Karol Ciepliński, BLACKHAUS
Fot. Bartłomiej Senkowski

Mieszkanie o powierzchni 27m2 zostało utrzymane w konwencji przytulnego minimalizmu. W strefie dziennej króluje biel, która optycznie powiększa pomieszczenie. W tym kolorze został również utrzymany monochromatyczny aneks kuchenny, wtopiony w jedną ze ścian. Dominują tu oszczędne, proste formy, a jedynymi nawiązaniem do klasyki są tu podłoga z parkietem ułożonym we francuską jodełkę oraz elegancki fotel.

Less is more

W sercu kawalerki znajduje się strefa dzienno-nocna, którą tworzą duże łóżko, stół jadalniany wraz z designerskimi krzesłami, a także fotel i dyskretna szafka RTV z telewizorem. Nad łóżkiem wisi medalion daniela – rodzinna pamiątka właściciela mieszkania. Funkcję stolika nocnego pełni drewniany pień. Jasna paleta barw nie tylko sprawia, że przestrzeń wydaje się większa, ale także podkreśla walory zachodniej ekspozycji i naturalnego światła.

Projekt: Karol Ciepliński, BLACKHAUS Fot. Bartłomiej Senkowski
Projekt: Karol Ciepliński, BLACKHAUS Fot. Bartłomiej Senkowski

Projekt: Karol Ciepliński, BLACKHAUS
Fot. Bartłomiej Senkowski

Back in black

Salon kąpielowy jest zaskoczeniem i zupełnym przeciwieństwem strefy dziennej. Tu dominuje czerń, geometria i sztuka. Z sufitu spogląda “Dziewczyna z perłą” Johannesa Vermeera (reprodukcja w formie muralu), który odbija się w dużym, okrągłym lustrze. Na ścianie znajduje się czarny grzejnik VASCO, który idealnie komponuje się z pomieszczeniem. Podłogę zdobi posadzka z naturalnego kamienia ułożona w geometryczny wzór. Na wprost drzwi znajduje się jasna wnęka z wanną.

O nagrodzie

Wyróżniony przez VASCO projekt otrzymał nagrodę specjalną z okazji 10-lecia konkursu VASCO INTEGRACJA. Najlepszą realizację wyłoniono spośród wszystkich nagrodzonych w dziesięciu edycjach w kategorii REALIZACJA oraz KONCEPCJA. Projekty zostały przedstawione do komisji, która została powołana w głównej siedzibie firmy VASCO w Belgii. W skład komisji weszli przedstawiciele Zarządu VASCO Group oraz główny projektant grzejników VASCO Wim Segers.


Powierzchnia: 27 m2
Projekt: Karol Ciepliński, BLACKHAUS, Kraków,
Fot. Bartłomiej Senkowski

Tagi: aranżacja wnętrz, minimalizm, kawalerka, kamienica, VASCO, Karol Ciepliński, BLACKHAUS, VASCO INTEGRACJA
Reklama:
 
Polecane artykuły:
Przytulny minimalizm w zabytkowej kamienicy
12 styczeń 2021 2021-01-12 www.wystrojwnetrz.biz

Kawalerka w starej krakowskiej kamienicy wymagała świeżego spojrzenia i odpowiedniego podziału niewielkiego...

Modne aranżacje z powiewem luksusu
12 styczeń 2021 2021-01-12 www.wystrojwnetrz.biz

Łazienka to przede wszystkim miejsce relaksu. ...

Marvelstone i Wonderstone - nowe kolekcje Ceramiki Paradyż inspirowane pięknem marmuru
12 styczeń 2021 2021-01-12 www.wystrojwnetrz.biz

Marvelstone i Wonderstone to nowe propozycje polskiego producenta wchodzące w skład setu Home of Stone....

Jak urządzić przestrzeń do pracy w stylu wabi-sabi?
03 styczeń 2021 2021-01-03 www.wystrojwnetrz.biz

Jak odnaleźć piękno w rzeczach nieidealnych? W świecie, który jest pochłonięty przez konsumpcjonizm...

Reklama:
 


Wszelkie prawa zastrzeżone © 2004-2021 Vertica Technologie Internetowe.